Zongora

 

Ian Fountain

1989-ben Ian Fountain minden idők legfiatalabbjaként megnyerte az Arthur Rubinstein Zongoraversenyt Tel-Avivban, mindössze 19 évesen.
Karénekesként tanult az oxfordi New College¬ban, majd később a Winchester College-ban. Zongora tanulmányait Sulamita Aronovskynál, a Royal Northern College of Music egyetemen folytatta.
Karrierje azóta egyre változatosabb; Európa-szerte, valamint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és a Távol-Keleten is koncertezett, többek között a London Symphony-val Colin Davies, az Izraeli Filharmonikusokkal Zubin Mentha, és a Cseh Filharmonikusokkal Jiri Belohlavek karmesterek irányítása alatt. Fellépett továbbá a Deutsches Sinfonieorchester Berlin, a Philharmonia, a London Philharmonic Orchestra, a Hallé, a City of Birmingham Symphony Orchestra, a Bécsi Kamarazenekar, a Singapore Symphony és a Utah Symphony zenekarokkal is. Meghívást kapott Moszkvába, hogy ő nyissa meg az 1992/3-mas évadot a Moszkvai Konzervatóriumban, és Lengyelországba, hogy Chopin halálának 150. évfordulóján eljátssza a zeneszerző két zongoraverenyét Krakkóban. Koncertezett New Yorkban, Chicagóban, Párizsban, Berlinben, Madridban és Jeruzsálemben. Rendszeres vendége olyan nemzetközi fesztiváloknak, mint a Prágai Tavasz, Berlin, Schleswig Holstein, Enescu (Bukarest) és a Kuhmo. Több, mint 60 versenyművet adott elő ezeken a koncerteken, beleértve Mozart összes versenyművét. Kamarazenészként olyan partnerekkel működött együtt, mint David Geringas, Ulf Hoelscher, a Mandelring és Emperor Vonósnégyesek, koncerteket adva Europa¬szerte, Japánban és Koreában. Az utóbbi években karmesterként is fellép, új szerepében az Izraeli Kamarazenekarral épített ki szoros kapcsolatot. Ian Fountain számos, kritikusok által elismert felvételt készített, többek között az EMI-nél (XX.századi Zongoraszonáták), CRD-nél (Beethoven Diabelli-variációi), és a Sony és Haenssler Classics-nál Beethoven, Chopin, Mendelssohn és Rachmaninov cselló-zongora műveit David Geringas csellistával.
2008-ban segédkezett a Beethoven: Szonáták és Variációk Csellóra és Zongorára új kiadásának előkészítésében, amelyet a müncheni Henle-zeneműkiadó adott ki. 2001 óta Ian Fountain a londoni Royal Academy of Music zongoraprofesszora. Minden évben mesterkurzust tart az olaszországi Cervo-ban és a világ számos pontján.
Számos nemzetközi zongoraverseny zsűrijének volt tagja, többek között a 2011-es Athur Rubinstein Zongoraversenynek is.

 

 

Hargitai Imre


Hargitai Imre középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora tanszakán 1973 és 1977 között végezte. 1977-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakos hallgatója volt. 1983-ban diplomázott, ugyanabban az évben elnyerte a Weiner Leó Kamarazenei Verseny I. díját. DLA fokozatát „summa cum laude” minősítéssel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg 2007-ben. Tanári pályáját Kecskeméten kezdte: 1982-től 1988-ig a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt. 1987-től 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának, majd Konzervatóriumának tanára volt. Zongorát, kamarazenét és lapról játékot tanított. 1992-ben Debrecenben végzett munkájáért rektori dicséretet kapott. 1993 szeptemberétől ő volt a zongora tanszék egyetemi tagozatának első oktatója. 1989 szeptemberétől a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanára, 1995-től a zongora tanszak vezetője. 2003-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett munkájáért ismét rektori dicséretet kapott. 1993-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének adjunktusa volt. Hangversenysorozatai keretében Bach, Mozart, Beethoven, Schubert és Brahms valamennyi hegedű-zongora szonátáját, Beethoven cselló-zongora műveit, Mozart összes zongorás trióját, valamint Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann zongoranégyeseit is előadta. A Nemzeti Zenede kottatárának ritkaságaiból válogatva jó néhány művet évtizedek óta elsőként adott elő. A Tavaszi Fesztivál hangversenyein többször is szerepelt.
Számos kortárs szerző (pl.: Decsényi János, Sári József, Károlyi Pál) műveinek bemutatásában vett részt, ezekből rádió-, és CD-felvételeket készített.

 

 

Fejérvári Zoltán 

Fejérvári Zoltán a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kékesi Judit és Csalog Gábor növendéke volt, majd 2005-től a Zeneakadémián Kemenes András, Várjon Dénes, Wagner Rita és Gulyás Márta vezetésével végzett tanulmányokat. 2006-tól 2008-ig a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémia ösztöndíjas hallgatójaként Dmitrij Baskirov osztályába járt. Itthon 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát. Több nemzetközi verseny díjazottja: második díjat nyert a James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyen az Egyesült Királyságban valamint a Ricard Vines Nemzetközi Zongoraversenyen Spanyolországban, és első díjat kapott a cantù-i Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. Számos nemzetközi zenei fesztivál és workshop résztvevője. Itthon fellépett szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a T-Com Szimfonikus Zenekarral, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, valamint a Solti Kamarazenekarral. Koncertjei során olyan nagyhírű muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Iván, Vashegyi György, Gary Hoffman, Zakhar Bron, Frans Helmerson, Ivan Monighetti, Keller András és Rohmann Imre. 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez nagydíját.
Fejérvári Zoltán 2014-ben Junior Príma díjat kapott, 2017-ben pedig a világ egyik legrangosabb zenei versenyén, a Montréali Nemzetközi Zongoraversenyen győzedelmeskedett.

 

 

Belák Erzsébet

1988-ban kitüntetéssel végeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán. Szívesen vettem a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola állásajánlatát, ahol 1988-tól 10 éven át tanítottam. Budapesti szakközépiskolai pedagógiai munkámat mintegy 25 éve a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdtem, azóta is ebben az intézményben oktatok, néhány éve vezetem a zongora tanszakot. Ezzel párhuzamosan 15 éven át tanítottam a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában is. A Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola immár 10 éve ad otthont a „Tiéd a Steinway”című gyermek hangversenynek, melyet saját elképzelésem alapján hívtam életre és vezetek is. Gyakran tartok továbbképzéseket, bemutató tanításokat itthon és külföldön egyaránt.(Pozsonyban, az EPTA konferenciáján, Komarnóban, Mexikóban, az UNAM zeneművészeti Egyetemen)Szerencsém van zsűrizni különböző zongoraversenyeken. ( Pl.: Ferenczy György Országos Zongoraverseny, Farkas Ferenc Zongoraverseny Dunakeszi, Ifjúmuzsikus Fesztivál Győr, Kadosa Pál Zongoraverseny-Szlovákia, egyéb regionális versenyek) Nyaranta immár sokadik alkalommal vagyok kurzusvezetője Bonyhádon a Lotz János nyári egyetemnek. Mesterkurzust tartok Siófokon és Budapesten is. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában módom nyílt gyakorlatvezető tanárként részt venni a Zeneakadémián hallgató növendékek hospitációs gyakorlatának vezetésében. Jelenleg a Szent István  Király Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakos tanulóival foglalkozom alsó-és középfokon egyaránt. 

 

 

Eduard Lanner

Eduard Lanner 1968-ban született Leobenben. Zongorát (Annelies Illenberger-Urbanitsch-nél), orgonát (Ernst Triebel-nél) és zenepedagógiát tanult a Grazi Zeneakadémián, valamint germanisztikát a grazi Karl-Franzens Egyetemen.
Eduard Lanner 1990-94 között folytatta zongora tanulmányait Paul Badura-Skoda professzornál a Bécsi Zeneakadémián, majd 1996-ban Rolf-Dieter Arens mellett a weimari “Liszt Ferenc” Egyetemen szerzett művészeti diplomát. További képzéseit Akira Imai, Ludwig Hoffman, Sarah Maria Sargent és Tatjana Nikolajeva útmutatása mellett végezte.
Számos európai országban, valamint a Távol-Keleten szólistaként és zongorakísérőként egyaránt fellépett, emellett többször megjelent a rádióban és a televízióban.
Számos koncert és mesterkurzus keretén belül több híres énekessel és hangszeres művésszel is együttműködött, többek között Angelika Kirchschlager, Christa Ludwig, Stefanie Kopinits, Martina Serafin, Wolfgang Klos (Bécsi Szimfonikus Zenekar), Josef Hell (Bécsi Filharmonikusok), Robert Rother (Mnozil-Brass) előadótársaként.
Sokrétű zenei érdeklődése Mozart, Brahms és Liszt művei mellett a kortárs zene felé irányul (ősbemutatók, osztrák premierek, több kiadott lemez).
Karrier:
1997-2000 zongorakísérő (vonós hangszerek) a Bécsi Zeneakadémián.
1998-2011 zongorapedagógus és korrepetítor a Josef Matthias Hauer Konzervatóriumban, Wiener Neustadtban.
2003-2004 zongorakísérő (fúvós hangszerek) a Grazi Művészeti Egyetemen.
2005-től Eduard Lanner zongorapedagógusként és zongorakísérőként dolgozik a Johann Joseph Fux Konzervatóriumban, Grazban.  
2011-ben kinevezték tanulmányi vezetőnek, 2014-ben ideiglenes igazgatóvá, és 2015 januárja óta a Konzervatórium igazgatójaként tevékeny.
Az utóbbi években a Stájerországi Tartományi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny szervezőjeként tevékenykedett. Emellett a Nemzetközi Franz Cibulka Zenei Verseny társkezdeményezője, amelyet 2018 októberében tartottak először és melyre különös hangsúlyt fektet.