Kamara

Richard Ireland

Richard Ireland Londonban született, vonós család tagjaként (apja, Patrick az Allegri Vonósnégyes alapító tagja, testvére, Robin a Lindsays-ben játszik) Richard jelenleg az Egyesült Királyság egyik legkeresettebb kamarazenésze és rendszeresen fellép a London-i Wigmore Hallban, a South Bank Centre-ben, a Kings Place-ben és Európa ismertebb kamarazenei színpadain. Richard Yossi Zivoni-nál, Eli Goren-nél, azután pedig az Egyesült Államokban Shmuel Ashkenasi-nál tanult. Tanulmányai végeztével Shmuel Ashkenasi tanári asszissztenseként kapott állást, és három évig az Államokban maradt. Jelenleg a London-i Royal Academy of Music hegedű professzora. Ezenkívül kamarazenét is oktat az Altenburgh Music “Chamber Music in Residence” sorozatában, tagja a Németország-i Nemzetközi Nyári Kamarazenei Akadémia tanári karának, a belga Musica Mundi “Artist in Residence” címét is viseli és vendégelőadóként a Holland Vonósnégyes Akadémián is rendszeresen tanít. 2010-ben Richard megalapította és jelenleg művészeti vezetője a “ChamberStudio”-nak, ami magas színvonalú mesterkurzusokat kínál, és a részvételben pénzügyileg is támogat fiatal kamarazenészekből álló csapatokat karrierjük elején. Tanári munkája és a ChamberStudio megalapításának elismeréseként Richardot 2014-ben a “Cobbett Medal by the Worshipful Company of Musicians” címmel tüntették ki. Ezt a díjat korábban többek között Emanuel Hurwitz, Hugh Maguire, Yehudi Menuhin, Gerald Moore, Dame Myra Hess, sőt 1928-ban még Sir Edward Elgar is a magáénak tudhatta.

 

Penny Driver

Penny Driver egyike a legtekintélyesebb csellótanároknak az Egyesült Királyságban. Tanít az Egyesült Királyság egyik legnevesebb zenei intézményén, a Wells Chatedral School-on, míg visszatérő tanára a londoni Királyi Zeneakadémiának, illetve sokáig volt a cardiffi Royal Welsh College of Music and Drama professzora. Diákjai gyakran kapnak ösztöndíjat nívós egyetemekre Londonba és Európa számos országába.
Penny Driver eredetileg orosz szakon tanult a Cambridge-i Egyetemen, Ralph Kirschbaum irányítása alatt. Posztgraduális zenei tanulmányait a Royal Northern College of Music-on végezte. Megnyerte a Countess of Munster ösztöndíjat, mely lehetővé tette, hogy Marc Johnsonnal és a Vermeer Kvartettel dolgozzon együtt az Egyesült Államokban, ahol a Chicagói Filharmonikusok versenyének döntőse volt. Tanulmányait a legendás Natalia Sakovszkaja irányítása alatt tökéletesítette Moszkvában.
Előadóként és kamarazenészként szerte a világban turnézik, többek között az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Valerij Gergijev, Sir Colin Davis vagy Sir Simon Rattle. Több zenekarral is kapcsolatban van, többek között Londoni Filharmonikusokkal és a Felvilágosodás Korának Zenekarával (Orchestra of the Age of Enlightenment) koncertezik rendszeresen.

 

Hargitai Imre


Hargitai Imre középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora tanszakán 1973 és 1977 között végezte. 1977-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakos hallgatója volt. 1983-ban diplomázott, ugyanabban az évben elnyerte a Weiner Leó Kamarazenei Verseny I. díját. DLA fokozatát „summa cum laude” minősítéssel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg 2007-ben. Tanári pályáját Kecskeméten kezdte: 1982-től 1988-ig a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanára volt. 1987-től 1994-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának, majd Konzervatóriumának tanára volt. Zongorát, kamarazenét és lapról játékot tanított. 1992-ben Debrecenben végzett munkájáért rektori dicséretet kapott. 1993 szeptemberétől ő volt a zongora tanszék egyetemi tagozatának első oktatója. 1989 szeptemberétől a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanára, 1995-től a zongora tanszak vezetője. 2003-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett munkájáért ismét rektori dicséretet kapott. 1993-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének adjunktusa volt. Hangversenysorozatai keretében Bach, Mozart, Beethoven, Schubert és Brahms valamennyi hegedű-zongora szonátáját, Beethoven cselló-zongora műveit, Mozart összes zongorás trióját, valamint Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann zongoranégyeseit is előadta. A Nemzeti Zenede kottatárának ritkaságaiból válogatva jó néhány művet évtizedek óta elsőként adott elő. A Tavaszi Fesztivál hangversenyein többször is szerepelt.
Számos kortárs szerző (pl.: Decsényi János, Sári József, Károlyi Pál) műveinek bemutatásában vett részt, ezekből rádió-, és CD-felvételeket készített.

 

Fejérvári Zoltán 

Fejérvári Zoltán a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kékesi Judit és Csalog Gábor növendéke volt, majd 2005-től a Zeneakadémián Kemenes András, Várjon Dénes, Wagner Rita és Gulyás Márta vezetésével végzett tanulmányokat. 2006-tól 2008-ig a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémia ösztöndíjas hallgatójaként Dmitrij Baskirov osztályába járt. Itthon 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát. Több nemzetközi verseny díjazottja: második díjat nyert a James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyen az Egyesült Királyságban valamint a Ricard Vines Nemzetközi Zongoraversenyen Spanyolországban, és első díjat kapott a cantù-i Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. Számos nemzetközi zenei fesztivál és workshop résztvevője. Itthon fellépett szólistaként a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a T-Com Szimfonikus Zenekarral, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, valamint a Solti Kamarazenekarral. Koncertjei során olyan nagyhírű muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Iván, Vashegyi György, Gary Hoffman, Zakhar Bron, Frans Helmerson, Ivan Monighetti, Keller András és Rohmann Imre. 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez nagydíját.
Fejérvári Zoltán 2014-ben Junior Príma díjat kapott, 2017-ben pedig a világ egyik legrangosabb zenei versenyén, a Montréali Nemzetközi Zongoraversenyen győzedelmeskedett.

 

Az alábbi listából válassz három művet, amit a jelentkezési lapon kell majd jelezni!

(Ha saját csoportoddal jelentkezel, szabad a repertoár!)

 

HAYDN

G-dúr trió, Hob. XV:25
http://imslp.org/wiki/Piano_Trio_in_G_major,_Hob.XV:25_(Haydn,_Joseph)

C-dúr “Kaiser” vonósnégyes, Hob. III:77
http://imslp.org/wiki/String_Quartet_in_D_minor,_Hob.III:76_(Haydn,_Joseph)

 

MOZART

e-moll hegedű-zongora szonáta, K. 304
http://imslp.org/wiki/Violin_Sonata_in_E_minor%2C_K.304%2F300c_(Mozart%2C_Wolfgang_Amadeus)

G-dúr hegedű-zongora szonáta, K. 301
http://imslp.org/wiki/Violin_Sonata_in_G_major%2C_K.301%2F293a_(Mozart%2C_Wolfgang_Amadeus)

D-dúr fuvolakvartett KV. 285
http://imslp.org/wiki/Flute_Quartet_in_D_major,_K.285_(Mozart,_Wolfgang_Amadeus)

C-dúr vonósnégyes KV. 157
http://imslp.org/wiki/String_Quartet_No.4_in_C_major,_K.157_(Mozart,_Wolfgang_Amadeus)

C-dúr “Disszonanciák” vonósnégyes, K. 465
http://imslp.org/wiki/String_Quartet_No.19_in_C_major,_K.465_(Mozart,_Wolfgang_Amadeus)

 

BEETHOVEN

c-moll trió, op.1, no. 3
http://imslp.org/wiki/Piano_Trio_in_C_minor,_Op.1_No.3_(Beethoven,_Ludwig_van)

G-dúr vonóstrió op. 9, no. 1
http://imslp.org/wiki/String_Trio_in_G_major%2C_Op.9_No.1_(Beethoven%2C_Ludwig_van)

C-dúr cselló-zongora szonáta, op. 102, no. 1
http://imslp.org/wiki/Cello_Sonata_No.4%2C_Op.102_No.1_(Beethoven%2C_Ludwig_van)

 

SCHUBERT

B-dúr trió, D.898
http://imslp.org/wiki/Piano_Trio_in_B-flat_major,_D.898_(Schubert,_Franz)

C-dúr vonósötös, D.956
http://imslp.org/wiki/String_Quintet,_D.956_(Schubert,_Franz)

 

BRAHMS

H-dúr trió, op. 8
http://imslp.org/wiki/Piano_Trio_No.1%2C_Op.8_(Brahms%2C_Johannes)

 

DVOŘÁK

B-dúr trió, op. 21
http://imslp.org/wiki/Piano_Trio_No.1%2C_Op.21_(Dvo%C5%99%C3%A1k%2C_Anton%C3%ADn)