Hegedű

Erika Geldsetzer

Erika Geldsetzer zenész családban született és 6 évesen kezdett el hegedülni. 12 évesen felvételt nyert a Köln-i Zeneakadémiára, ahol elvégezte az előkészítőt és ezután a Karlsruhe-i Zeneakadémián tanult Prof. Ulf Hoelschernél. Mesterképzését a londoni Royal Academy of Music-on végezte Erich Gruenberg növendékeként, majd Bécsben is tanult Prof. Gerhard Schulznál. Mindig is a kamarazene volt legfőbb szenvedélye, ezért 1995-ben megalapította a Fauré Kvartettet (Zongoranégyes) három zenésztársával. Megalakulásuk óta nagy sikerrel lépnek fel olyan neves fesztiválokon, mint a Schleswig Holstein Musikfestival (Németország), a Festival de Radio France Montpellier (Franciaország), a Musikfestival Mecklenburg Vorpommern (Németország), a Maenttae Music Festival (Finnország), a Martha Argerich Festival Buenos Aires (Argentína) és az Enescu Festival Bukarest (Románia), valamint olyan hangversenytermekben, mint a Wigmore Hall (London), a Philharmonie és a Konzerthaus (Berlin), a Lincoln Center (New York), a Teatro Colon (Buenos Aires), az Izumi Hall (Osaka), az Alte Oper (Frankfurt) és a Snape Maltings Concert Hall (Aldeburgh). A kvartett számos felvételt is készített a Zongoranégyes-irodalom legfontosabb műveiből a Deutsche Gramophon gondozásában, például Mozart, Brahms, Mendelssohn, Fauré, Dvorak és Schumann kvartettjeiből. A Brahms, valamint egy másik, popdalokat tartalmazó lemezük két “Echo Classic” kitüntetést kapott, amely Németország legfontosabb díja ezen a területen. A kvartett legutóbbi, R. Strauss és Mahler műveit tartalmazó CD-je 2014-ben jelent meg. Ezen az eredeti, zongoranégyesre írt művek mellett elhangzanak zongoranégyesre és szoprán énekhangra írt átiratok is, melyben a világhírű szoprán, Simone Kermes működött közre. Szólistaként Erika számos zenekarral dolgozott már együtt, többek között a Dél-Német Rádió Zenekarával (SWR), a Heilderberg-i Egyetemi Zenekarral, a Landesjugendorchester Rheinland-Pfalz-zal, a Bodensee Chamber Orchestrával, a Capella Classica Betzdorffal és a Philarmonia Romaniával. 2014 áprilisa óta Erika a Berlin-i Universitaet der Künste tanára.

Richard Ireland

Richard Ireland Londonban született, vonós család tagjaként (apja, Patrick az Allegri Vonósnégyes alapító tagja, testvére, Robin a Lindsays-ben játszik) Richard jelenleg az Egyesült Királyság egyik legkeresettebb kamarazenésze és rendszeresen fellép a London-i Wigmore Hallban, a South Bank Centre-ben, a Kings Place-ben és Európa ismertebb kamarazenei színpadain. Richard Yossi Zivoni-nál, Eli Goren-nél, azután pedig az Egyesült Államokban Shmuel Ashkenasi-nál tanult. Tanulmányai végeztével Shmuel Ashkenasi tanári asszissztenseként kapott állást, és három évig az Államokban maradt. Jelenleg a London-i Royal Academy of Music hegedű professzora. Ezenkívül kamarazenét is oktat az Altenburgh Music “Chamber Music in Residence” sorozatában, tagja a Németország-i Nemzetközi Nyári Kamarazenei Akadémia tanári karának, a belga Musica Mundi “Artist in Residence” címét is viseli és vendégelőadóként a Holland Vonósnégyes Akadémián is rendszeresen tanít. 2010-ben Richard megalapította és jelenleg művészeti vezetője a “ChamberStudio”-nak, ami magas színvonalú mesterkurzusokat kínál, és a részvételben pénzügyileg is támogat fiatal kamarazenészekből álló csapatokat karrierjük elején. Tanári munkája és a ChamberStudio megalapításának elismeréseként Richardot 2014-ben a “Cobbett Medal by the Worshipful Company of Musicians” címmel tüntették ki. Ezt a díjat korábban többek között Emanuel Hurwitz, Hugh Maguire, Yehudi Menuhin, Gerald Moore, Dame Myra Hess, sőt 1928-ban még Sir Edward Elgar is a magáénak tudhatta.

Petőfi Erika

Petőfi Erika 1965-ben született. 1979-től 1983-ig a Bartók Béla Konzervatóriumban Kertész Istvánnál folytatta zenei tanulmányait, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanára Pallagi János volt. 1988-ban kamaraművész és középiskolai hegedűtanári diplomát szerzett. 1985-ben Kertész Istvánnal megalapították a Festetics Vonósnégyest, melyben a második hegedű szerepét tölti be. Ettől kezdve foglalkozik intenzíven a barokkhegedű-művészettel is. Együttesükkel Európa számos országában, Amerikában, Brazíliában, és Kanadában is koncerteztek, valamint hanglemezeket is készítettek (Hungaroton, Harmonia Mundi, Arcana).
Az Arcana céggel felvették Haydn összes vonósnégyesét. 1988-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűtanára. Jelenleg az intézmény kamarazenekarának vezetője, emellett kamarazenét is tanít. Sikeresen készít fel mind szólistákat, mind kamaracsoportokat belföldi és külföldi versenyekre és felvételikre egyaránt, valamint mesterkurzusokat is tart.