Cselló

Varga István

Varga István Viktor Jakovčićnál, Mező Lászlónál, André Navarranál és Maurice Gendronnál tanult. 1999-ig Jugoszláviában élt, ahol a belgrádi és az újvidéki zeneakadémián tanított. Megalapította a Camerata Academica Kamarazenekart és a Goldberg Vonóstriót, melyeket Jugoszlávia vezető együtteseiként tartottak számon. Az Újvidéki Zenei Ünnepségek művészeti igazgatójaként nemzetközi kamarazenei fesztivált szervezett, melyen neves művészekkel működött együtt (V. Afanassiev, K. Bogino, A Madzar, P. Vernikov, M. Jashvili, J. M. Phillips-Varjabedian). Jelentős jugoszláv zeneszerzők írtak neki műveket (Despić, Eric, Suklar, Stefanović). A Jugoszláv Zeneszerzők Egyesülete külön kitüntetésben részesítette a jugoszláv zene fejlődésében játszott szerepéért. Mint szólista hangversenyezett Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban, Oroszországban. 1999-től Magyarországon él. A tavalyi évig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban tanított csellót és kamarazenét, jelenleg a Zeneakadémia tanára. 2004-től rendszeresen fellép Csalog Gábor zongoraművésszel.

 

 

 

 

Penny Driver

Penny Driver egyike a legtekintélyesebb csellótanároknak az Egyesült Királyságban. Tanít az Egyesült Királyság egyik legnevesebb zenei intézményén, a Wells Chatedral School-on, míg visszatérő tanára a londoni Királyi Zeneakadémiának, illetve sokáig volt a cardiffi Royal Welsh College of Music and Drama professzora. Diákjai gyakran kapnak ösztöndíjat nívós egyetemekre Londonba és Európa számos országába.
Penny Driver eredetileg orosz szakon tanult a Cambridge-i Egyetemen, Ralph Kirschbaum irányítása alatt. Posztgraduális zenei tanulmányait a Royal Northern College of Music-on végezte. Megnyerte a Countess of Munster ösztöndíjat, mely lehetővé tette, hogy Marc Johnsonnal és a Vermeer Kvartettel dolgozzon együtt az Egyesült Államokban, ahol a Chicagói Filharmonikusok versenyének döntőse volt. Tanulmányait a legendás Natalia Sakovszkaja irányítása alatt tökéletesítette Moszkvában.
Előadóként és kamarazenészként szerte a világban turnézik, többek között az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Valerij Gergijev, Sir Colin Davis vagy Sir Simon Rattle. Több zenekarral is kapcsolatban van, többek között Londoni Filharmonikusokkal és a Felvilágosodás Korának Zenekarával (Orchestra of the Age of Enlightenment) koncertezik rendszeresen.