Balog Alexandra

A fiatal zongorista, Balog Alexandra komolyzene iránti szeretete már a kezdetektől szorosan összekapcsolódik azon vágyával, hogy művészetén keresztül ezt elérhetővé is tegye egy minél széles publikum számára. Ezen törekvése az évek során egy meglehetősen aktív hallgatói közönséget teremtett Budapesten, ahol már 13 éves kora óta rendszeresen ad szólókoncerteket és kamaraegyüttesek résztvevőjeként is sűrűn fellép.

Jelenleg Ian Fountain növendékeként a londoni Royal Academy of Music zongora szakának végzős mesterhallgatója; diplomakoncertje 2019 júniusában lesz. 2016-2017-ban elnyerte a Frederick Jackson and the Margaret Kitchin ösztöndíjakat, valamint 2015-ben az EMMI Nemzeti Tehetségprogram Ösztöndíját. Jelenleg támogatja őt a Countess of Munster Musical Trust, és kiemelt ösztöndíjat kap a Royal Academy of Music-tól.

Részt vett Pascal Devoyon, Christopher Elton, Yevgeny Sudbin, Ferenc Rados, Rita Wagner, Pascal Roge, Balázs Szokolay, Tatiana Sarkissova és Colin Stone mesterkurzusain.

A 2017-es év kiemelkedően sikeres volt számára, hiszen nemcsak megynyerte a grazi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, hanem megkapta a legjobb Bartók előadásért járó különdíjat is. A sikeres szereplést követően az ORF osztrák rádió készített vele felvételt és interjút.

Alexandra több fontos zongoraversenyen is díjazott volt; így többek között első helyezést ért el a Budapesti Művészeti Fesztiválokon (2008,2009), a magyarországi konzervatóriumok versenyén valamint a milánói Piano Talents versenyen pedig 3. helyezéseket szerzett.

Alexandra 2018 őszén lépett fel először a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Savaria Szimfonikus Zenekarral Mozart K. 503- mas számú zongoraversenyének előadójaként, de már korábban is szerepelt a Liszt Ferenc Zeneaművészeti Egyetem Nagytermében, a Magyar Rádió Márványtermében illetve a Sziget Fesztivál komolyzenei Papageno színpadán csakúgy, mint Európa több más jelentősebb komolyzenei helyszínén Londonban, Berlinben, Moszkvában vagy akár Bécsben. 2019-ben Brüsszelben az Queen Elisabeth Chapel-ben koncertezett ill. áprilisban egy kínai interaktív komolyzenei koncertsotorozaton vesz részt, ahol kínai muzsikusoknak és az ottani zenekedvelő közönségnek játszik

Peking, Shanghai, Hangzhou, Chonquing, Guangzhou, Chengdu és Shenzen városaiban, valamint a Sichuan térségi Chengdu rádió műsort készit vele.

Sokoldalú muzsikusként Alexandrának szívügye a kamarzenélés is. Gyakran koncertezik az általa 2015-ben alapított Nemzetközi Fiatal Szólisták/International Young Soloist (IYS) együttessel. Az IYS egy komolyzenei platform kiemelkedő fiatal zenei tehetségek számára, akik az együttesen keresztül, pályafutásuk kezdetén, bemutatkozási lehetőségekhez jutnak szóló, kamarazenei, és akár szimfonikus zenekari projektek keretében Magyországon ill. Európa különböző helyszínein, és a későbbiekben lehetőség szerint Kínában és a Távol-Kelet más országaiban is.

Alexandra célja, hogy az IYS keretein belül zenészei számára rendszeres jelleggel értékes fellépéseket szervezzen, terjesztve a fiatal tehetségek komolyzene iránti elkötelezettségét ill. segítsen kibontakoztatni lelkes szellemiségük megnyilvánulását a zene művelésében, élvezetében.

Kreatív személyisége és elszántsága abban is segítségére volt, hogy művészeti vezetőként megalapítsa a nyugat-magyarországi helyszíneken immár 2014 óta minden nyáron megrendezésre kerülő Bozsoki Zenei Fesztivált, amely nemcsak egy színvonalas esemény sorozatot foglal magában, hanem zenei mesterkurzusokat is kínál a résztvevők számára.

Közreműködése nyomán a fesztivál és az IYS partnerei között tudhatja a londoni Royal academy of Music-ot, a londoni Magyar Kulturális Központot, a Jeunesse Classical-t, a Papageno- t, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet és a Bartók Rádiót.