A Fesztivál pontokban

  • Nemzetközileg elismert professzorok szóló-, és kamarazenei mesterkurzusai
  • A szervezők, vendégművészek, professzorok és résztvevők koncertjei
  • Együttműködés az IYS-szel, Európai és más művészeti partnerekkel

A 2014 óta minden nyáron megrendezésre kerülő Bozsoki Zenei Fesztiválnak a Nyugat-Magyarország-i Bozsok falu mesés környezete ad otthont. A Balog család és barátaik – ifjú, kiemelkedő tehetségű művészek és szervezők – által megrendezett Fesztivál mesterkurzusokat, egyéni zeneórákat, interaktív előadásokat, koncerteket, kiállításokat, irodalmi esteket és táncos műsorokat kínál résztvevőinek.

Céljaink

A BZF-en keresztül – szoros együttműködésben az International Young Soloists’ Orchestra-val – a MusicAli egy nemzetközi védjegy megteremtésén dolgozik, melyet Európa-szerte elismernek majd. Célunk, hogy valóra váltsuk ifjú művészek álmát, támogassuk őket, koncerteket, lehetőségeket kínálva nekik szakmai kiteljesedésre. Ezeken túl szeretnénk a klasszikus zenét, művészeteket és a nyugati kultúrát azok számára is népszerűsíteni, akikhez ezek kevéssé vagy egyáltalán nem jutnak el.

A fesztivál jellemzői – mesterkurzusok, koncertek és további események

Legfontosabb eseményeink a mesterkurzusok és a koncertek.

Az előbbi két formában jelenik meg, ezek egyike az egyéni zeneóra a Fesztivál egy professzorával.  Ez történhet állandó professzoraink egyikével (akik olyan neves intézményekből érkeznek hozzánk, mint a Royal Academy of Music, London; a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Budapest, az UDK, Berlin; vagy a Hanns Eisler Musikhochschule, Berlin), vagy más esetekben a csak az adott napra érkező vendégprofesszorainkkal, ilyenkor az óra a nyilvánosság számára is látogatható, és egy nagyteremben kap helyet. A Bozsoki Zenei Fesztivál partnereként a Lockenhaus Kammermusikfest-ről is érkeznek vendégprofesszorok, a Bozsoki Fesztivál művészei pedig Lockenhausban lépnek fel.

Másik központi eseményünk az esti és ebédidei koncertek, melyeken a fesztivál professzorai és vendégművészei mellett a résztvevők is fellépnek. Továbbá aktív és passzív hallgatóinknak egyaránt kínálunk táncos, gasztronómiai, népművészeti, irodalmi, képző-és fotóművészeti és jazz-zenei eseményeket. Múltbeli példák:

  • “Bozsok és Weöres Sándor kapcsolata – Zenés Irodalmi est”
  • “Gasztrozenélés – Tálcán kínált koncert”
  • “Moldvai Néptánc est”
  • “Tangóest”
  • “Csutoros Áron Természetfotó-kiállítása”

Résztvevőink és látogatóink ezen kívül részt vehetnek a helyiekkel közös kézműves, rajz és festés workshopokon.

A sport is fontos szerepet játszik a Fesztivál programjában, bárki csatlakozhat a közös a futás, röplabda, pingpong, úszás a Rohonci tóban, jóga és nordic walking programokhoz.

 

Az IYS-szel való együttműködés, Európai kapcsolataink és támogatóink

A Fesztiválra számos országból érkeznek művészek, professzorok, résztvevők és zenekari tagok:  Magyarországról, az Egyesült Királyságból, Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Svédországból, Olaszországból, Spanyolországból, Romaniából, az Egyesült Államokból, Szingapúrból, Szlovéniából, Lichtensteinből, Japánból, Macedóniából és Csehországból.

A MusicAli azon dolgozik, hogy a BZF és az IYS közti stabil együttműködést elősegítse és ezáltal bővítse nemzetközi infrastruktúráját.

Ennek az együttműködésen alapuló projektnek a lényege a klasszikus zene; célunk, hogy világossá tegyük: a zene egy olyan erő, amely pozitív változásokat hordoz, emberek és nemzetek kapcsolatait illetően egyaránt.

A jövőbe tekintve a szervezők célja, hogy további kapcsolatokat építsünk ki Európa- és világszerte. A Bozsoki Zenei Fesztivál minden évben újabb művészeket invitál körébe, így egyre tágabb és sokszínűbb közösséget láthatunk vendégül.

A Lockenhaus Kammermusikfest partnereként nagy örömünkre szolgál, hogy megoszthatunk projekteket a két fesztivál között. Célunk a Kőszeggel és környékével, valamint burgenlandi városokkal való együttműködés keretében további kulturális események szervezése. A projekt szorosabb együttműködésre bíztatja az osztrák és magyar kortárs szervezeteket és zeneszerzőket, valamint gyökereinkhez is utat találhatunk a népzenén keresztül, hangsúlyozva mindkét nemzet repertoárját.

A jövőben szeretnénk a közeli luxushotelekkel is együttműködni (Sárvár, Szombathely, Bad Tatzmannsdorff,stb.), vendégeik számára bemutató-körutat szervezni a Fesztivál ideje alatt Bozsokon, Rohoncon, Kőszegen és környékén. Ezt a hotelek ajánlataiben is megjelentethetnénk. A körút során a vendégek nem csak bejárnák az ismert helyeket, de a Fesztivál programjaira is engedményt kapnának. Ezzel lehetőséget biztosítanánk a környék jellegzetességeinek megismerésére, amely a környék gazdasági fejlődésére is pozitív hatással lehetne, és felhívná a figyelmet az Alpokalja-régió elfeledett különlegességeire. Bozsok, Kőszeg és a Burgenlandi környék így kulturális és gazdasági virágzásnak indulhatna és a Fesztivál egy széles érdeklődő közönséget vonzana. Ezáltal mindkét fél számára előnyös perspektívát állítana.