Fuvola

 

Győri Noémi szólistaként és kamarazenészként világszerte 28 ország fesztiváljain lépett fel. 2008 óta a müncheni Orchester Jakobsplatz szólófuvolása és rendszeres vendégművészként olyan kiemelkedő zenekarokban koncertezett, mint a BBC Filharmonikusok vagy a Bécsi Filharmonikus Zenekar a bécsi operaházban. Tehetségének és kiemelkedő művészi teljesítményének méltatásaképp 2011-ben a Pro Europa Alapítvány Európai Ifjúsági Művészeti Díját, 2012-ben a New York-i székhelyű Salon de Virtuosi Alapítvány Karrier-díját, 2006-ban és 2009-ben pedig a magyar zeneművek bemutatása és népszerűsítése terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért az Artisjus Zenei Alapítvány előadóművészi díját nyerte el. A fiatal fuvolaművészt a Budapesti Filharmóniai Társaság háromszor választotta Fischer Annie-ösztöndíjas előadóművésznek, tanulmányai során pedig a Hungarofest Klassz Zenei Ösztöndíj támogatottja is volt. Noémi 2011-ben debütált a Carnegie Hallban az Alexader & Buono Nemzetközi Fuvolaverseny győzteseként. 2012-óta tanársegéd a manchesteri Royal Northern College of Music-ban. Mesterkurzusokat vezetett Tajvanon, Amerikában, Svájcban, Németországban, Grúziában, Norvégiában, Magyarországon, Írországban és Angliában. Felvételei készültek az ORF, Deutschlandfunk, BRF, BBC, WQXR New York, Grúz Rádió, Magyar Rádió, Hungaroton, Arte és Mezzo TV-nél. Első önálló CD-je, melyen Antonio Nava olasz romantikus zeneszerző fuvola-gitár duóinak világpremier felvételét készítette, 2011-ben a Hungaroton gondozásában jelent meg. Noémi a Miyazawa fuvolacég Európában egyedüli “fiatal ígéret” művésze. A belga Solti György Alapítvány támogatásával egy LaFin kézzel készített fuvola fejen és a holland Philip Loubser Alapítvány által számára biztosított Miyazawa Boston fuvolán játszik. A fiatal fuvolaművész 2007-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Prőhle Henrik osztályában, majd posztgraduális diplomákat szerzett a Bécsi és Müncheni Zeneművészeti Egyetemeken Barbara Gisler-Haase és Adorján András tanítványaként.

Bodoky Gergely 1973-ban született Budapesten.
A szentendrei Zeneiskolában Ásztay Katalin, a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Csetényi Gyula tanította. Ezután a müncheni és kölni Zeneakadémiákon tanult Paul Meisennél és Adorján Andrásnál, 2000-ben szerezte meg mesterdipolmáját. Sienában Auréle Nicolet kurzusán vett részt. Még diákkorában számos verseny díjazottja volt, többek közt a müncheni ARD, a japán Kobe-i, az olaszországi Syrinx nemzetközi versenyeken. 1997/98-ban a magyar Nemzeti Filharmonikusok, 1998 óta a Deutsches Symphonieorchester Berlin (DSO) szólófuvolása. 2015-ben a bayreuthi fesztiválzenekar szólófuvolása volt. Zenei érdeklődése speciálisan a régi és a kortárs zene felé is irányul –ezért kiegészítő tanulmányokat is folytatott a lipcsei és a berlini főiskolákon, valamint Bart Kuijkennél. Zenekarában rendszeresen együtt dolgozott korunk nagy zeneszerzőivel: Stockhausennel, Benjaminnal, Widmannal, stb. A berlini Akademie der alten Musik együttesével is gyakran koncertezik Hangversenyezett Magyarországon és a világ számos országában, pl. az USA-ban, Kínában, Koreában, Japánban, Európában olyan dirigensekkel, mint Kent Nagano, Vladimir Ashkenasi, George Prétre, Andrew Manze, stb. Alapító tagja a kamarazenei projekteket játszó Sheridan Ensemble-nak. Számos kurzus tanára volt, pl. Koreában, vagy a debreceni Nyári Akadémián.

Matuz István 1947-ben született Nagykőrösön. Kitüntetéssel végezte el a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát 1970-ben. Tanulmányait a brüsszeli Coservatoire Superieur-ben folytatta, kamarazene és fuvola szakon. Felsőfokú diplomáját 1972-ben szerezte. Tanulmányai alatt tanársegédként is működött ugyanebben az intézetben. 1972 és 1975 között a Liege-i operaházban és a németországi Filharmónia Hungarica nevű zenekarban dolgozott. Ezzel egyidőben több nemzetközi kurzuson vett részt és különböző német zeneiskolákban tanított. 1975-ben tért vissza Magyarországra. Azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatának, illetve a jogutód Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi tanára, 2017-től emeritus professzora. Pierre Boulez meghívására 1978-tól a párizsi Zenei-Akusztikai Kutatóintézetben (IRCAM) és annak együttesében, az Ensemble Intercontemporain-ban dolgozott. Közben zenei akusztikát tanult és számos felvételt készített Pierre Boulez és Eötvös Péter vezényletével.
Nemzetközi díjai: II.díj (Rotterdam 1971), I. díj (Brüsszel 1971), III. díj (Royan 1972), különdíj (Barcelona 1972), I. díj (La Rochelle 1978), Koussewiczky-hanglemezdíj (1981).
1979-től az Országos Filharmónia szólistája. 1997 decemberében sikeresen habilitált a Zeneakadémián. Elsőként a magyar előadóművészek között 1997-ben elnyerte a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat. 1999-ben megválasztották a Magyar Fuvolás Társaság elnökének. 1998-tól állandó vendégtanára a portugáliai Aveiro Egyetemnek, ahol doktori programot is vezet. Szólistaként Ausztrália kivételével minden kontinensen fellép és rendszeresen mesterkurzusokat tart. 1991 óta metódikai és pedagógiai cikkeket jelentet meg. Több mint ötven Hungaroton és külföldi cégek hanglemezein szerepel.
Kitüntetései: Liszt Ferenc-díj (1981), Érdemes Művész-díj (1986), Doppler díj (a Magyar Fuvolás Társaság díja -1995), Pro Urbe Budapest-díj (1987), Lajtha László-díj (1988), Artisjus-díjak, A Magyar Köztársasági Érdemérem lovagkeresztje (2004), a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze (2005), Kossuth-díj (2010)