Hegedű

Erika Geldsetzer zenész családban született és 6 évesen kezdett el hegedülni. 12 évesen felvételt nyert a Kölni Zeneakadémiára, ahol elvégezte az előkészítőt és ezután a Karlsruhe-i Zeneakadémián tanult Prof. Ulf Hoelschernél. Mesterképzését a londoni Royal Academy of Music-on végezte Erich Gruenberg növendékeként, majd Bécsben is tanult Prof. Gerhard Schulznál. Mindig is a kamarazene volt legfőbb szenvedélye, ezért 1995-ben megalapította a Fauré Kvartettet (Zongoranégyes) három zenésztársával. Megalakulásuk óta nagy sikerrel lépnek fel olyan neves fesztiválokon, mint a Schleswig Holstein Musikfestival (Németország),Festival de Radio France Montpellier (Franciaország),Musikfestival Mecklenburg Vorpommern (Németország), Maenttae Music Festival (Finnország),Martha Argerich Festival Buenos Aires (Argentína) és az Enescu Festival Bukarest (Románia), valamint olyan hangversenytermekben, mint a Wigmore Hall (London), Philharmonie és a Konzerthaus (Berlin), Lincoln Center (New York), Teatro Colon (Buenos Aires), Izumi Hall (Osaka), Alte Oper (Frankfurt) and Snape Maltings Concert Hall (Aldeburgh). A kvartett számos felvételt is készített a Zongoranégyes-irodalom legfontosabb műveiből a Deutsche Gramophon gondozásában, például Mozart, Brahms, Mendelssohn, Fauré, Dvorak és Schumann kvartettjeiből. A Brahms, valamint egy másik, popdalokat tartalmazó lemezük két “Echo Classic” kitüntetést kapott, amely Németország legfontosabb díja ezen a területen. Legutóbbi, R. Strauss és Mahler műveit tartalmazó CD-jük 2014-ben jelent meg. Ezen az eredeti, zongoranégyesre írt művek mellett elhagzanak zongoranégyesre és szoprán énekhangra írt átiratok is, melyben a világhírű szoprán, Simone Kermes működött közre. Szólistaként Erika számos zenekarral dolgozott már együtt, többek között a Dél-Német Rádió Zenekarával (SWR), a Heilderbergi Egyetemi Zenekarral, a Landesjugendorchester Rheinland-Pfalz-zal, a Bodensee Chamber Orchestrával, a Capella Classica Betzdorffal és a Philarmonia Romaniával. 2014 áprilisa óta Erika a Berlini Universitaet der Künste tanára.

Richard Ireland Londonban született, vonós család tagjaként (apja, Patrick az Allegri Vonósnégyes alapító tagja, testvére, Robin a Lindsays-ben játszik) Richard jelenleg az Egyesült Királyság egyik legkeresettebb kamarazenésze és rendszeresen fellép a Londoni Wigmore Hallban, South Bank Centre-ben, Kings Place-ben és Európa ismertebb kamarazenei színpadain. Richard Yossi Zivoninál, Eli Gorennél, aztán az Egyesült Államokban Shmuel Ashkenasinál tanult. Shmuel Ashkenasi tanári asszissztenseként kapott állást és három évig az Államokban maradt. Jelenleg Richard a londoni Royal Academy of Music hegedű professzora. Ezenkívül kamarazenét is oktat az Altenburgh Music “Chamber Music in Residence” sorozatában, tagja a németországi Nemzetközi Nyári Kamarazenei Akadémia tanári karának, a belga Musica Mundi “Artist in Residence” címét is viseli és vendégelőadóként a Holland Vonósnégyes Akadémián is rendszeresen tanít. 2010-ben Richard megalapította és jelenleg Művészeti Vezetője a “ChamberStudio”-nak, ami magas színvonalú mesterkuzusokat kínál és a részvételben pénzügyileg is támogat fiatal kamarazenészekből álló csapatokat karrierjük elején. Tanári munkája és a ChamberStudio megalapításának elismeréseként Richardot 2014-ben a “Cobbett Medal by the Worshipful Company of Musicians” címmel tüntették ki. Ezt a díjat korábban
többek között Emanuel Hurwitz, Hugh Maguire, Yehudi Menuhin, Gerald Moore, Dame Myra Hess, sőt 1928-ban még Sir Edward Elgar is a magáénak tudhatta.

Petőfi Erika 1965-ben született. 1979-től 1983-ig a Bartók Béla Konzervatóriumban Kertész Istvánnál folytatta zenei tanulmányait, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanára Pallagi János volt. 1988-ban kamaraművész és középiskolai hegedűtanári diplomát szerzett. 1985-ben Kertész Istvánnal megalapították a Festetics Vonósnégyest, melyben a második hegedű szerepét tölti be. Ettől kezdve foglalkozik intenzíven a barokkhegedű-művészettel is. Együttesükkel Európa számos országában, Amerikában, Brazíliában, és Kanadában is koncerteztek, valamint hanglemezeket is készítettek (Hungaroton, Harmonia Mundi, Arcana).
Az Arcana céggel felvették Haydn összes vonósnégyesét. 1988-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hegedűtanára. Jelenleg az intézmény kamarazenekarának vezetője, emellett kamarazenét is tanít. Sikeresen készít fel mind szólistákat, mind kamaracsoportokat belföldi és külföldi versenyekre és felvételikre egyaránt, valamint mesterkurzusokat is tart.

Szászné Réger Judit (Liszt Ferenc Zeneakadémia)

A Zeneakadémia hegedű szakán végzett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt didaktika és gyakorlatvezető tanára. Jelenleg zenetanári továbbképzéseket tart, zenei versenyek zsűritagja, és a Józsefvárosi Zeneiskola hegedűtanára. A Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok zenekarának alapító elnöke. Társszerzője a világszerte használt Hegedű ABC című kötetnek, amelyhez Yehudi Menuhin írt előszót. Többek között Végh Sándorral (Salzburg), Fenyves Lóránttal (Toronto) és Varga Tiborral (Sion) cserélt tapasztalatot és rajtuk keresztül is bővítette nemzetközi kapcsolatait. Thaiföldön az ő szakmai irányításával indult el a zeneoktatás rendszerébe illeszkedő hegedűsképzés. Artisjus-, Pro Urbe-, Kodály-, Apáczai Csere- és MOL tehetséggondozásért-díjas.